És nálatok mennyibe kerül egy generációváltás?

Úgy is szokták kérdezni: „És mennyibe fog ez nekem fájni?”

Ahogy eddig is, brutálisan őszinték leszünk: nem tudjuk. Nem tudjuk, hogy nálatok mennyibe fog kerülni a generációváltás. Tehát nem nálunk, hanem nálatok.

Nézzünk egy hétköznapi példát

Képzeld el, hogy van egy krónikus térdfájásod. Talán egyszer futás vagy síelés közben túlerőltetted. Nem szakadt el a szalag, de azért a frontra érzékeny lettél. A biztonság kedvéért abbahagytad a síelést, futni is már csak ritkábban jársz el. Cserébe gyakrabban mész el beszélgetős sörözésekre. Aztán azon kapod magad, hogy a túrázós nyaralásokat tengerparti nyugágyas ücsörgésekre cseréled és autós városnézésekre.

És már nem csak a hidegfrontnál szúr a térded, hanem hetente többször. Sőt, mindig, amikor ráállsz. Orvostól orvosig jársz, rengeteg cikket olvasol a tünetekről a neten. Valaki ajánl egy könyvet, ami egy csodás gyógyulásról szól.

Elkerülsz egy hiteles szakemberhez

Aztán egy hiteles orvoshoz kerülsz, ő elküld teljes vérképre, majd az alapján MR vizsgálatra. A diagnózisban azt mondja, ez sajnos a korral jár. Még egy kis ideig segít a hialuronsavas injekció vagy a kollagén. De a térdprotézis elkerülhetetlen lesz. Ez a hír hidegzuhanyként ér. De látod az orvoson, hogy komolyan beszél. És elhiszed neki.

De mivel nem életmentő műtétről van szó, te csak halogatod. Jársz injekciókúrára. Hialuronsavat szedsz minden formában. Agar-agart. Sok velőt eszel, kocsonyát, zselatint, csontépítő porokat. Közben drasztikus javulást nem érzel. De azt igen, hogy romlik az életminőséged. Már az autózás is fáj. A tengerpartot meguntad. Tudod, hogy lépned kéne, de mindig valami visszatart. Vannak érveid, kristálytisztán meg tudod magyarázni, miért nincs még itt az ideje.

Ej, ráérünk arra még!

Így telnek el újabb hónapok, egy év is. Közben rettegsz a műtét gondolatától. Mi lesz, ha nem lesz jobb tőle a térded? Mi van, ha elrontja az orvos és csak még rosszabb lesz?? És hát utána hat hét fekvés, három hónap gyógytorna. Elképzelni nem tudod, honnan szakíts ki ennyi időt. És hát a pénz: nyilván magán kórházat választasz, mert ott pár héten belül sorra kerülsz és a specialistát is te választod meg. De hát ez mind sok-sok pénz. És idő. És energia.

Tervezés hiányában a baj mindig a legrosszabbkor jön

Aztán egyik reggel nem tudsz lábra állni. Járókeretet kell kölcsönkérni! Bepánikolsz. Nincs mire várni. Műtét kell. Előjegyzés, vizsgálatok, nem jött jókor.

A műtétre készülés vacak időszak. Még dolgozol, de jársz vizsgálatokra. Reménykedve várod az eredményeket. Közben tudod, már nincs mit remélni. A műtétből bár semmit nem érzel, utána kellemetlen hetek következnek. Kiszolgáltatott vagy. Segítségre szorulsz. Lábadozol. A családod végig melletted áll, jobban összefognak, mint eddig valaha.

Sokkal előbb kellett volna!

A műtét remekül sikerül, de ez csak a gyógyulási folyamat egy apró része, a többi rajtad múlik: mennyire veszed komolyan a rehabilitációt. A gyógytornász is profi, öröm vele dolgozni. Egyedi gyakorlatokat kapsz, ami a leginkább szolgálja a gyógyulásod, és figyelembe veszi a kondidat, a tempódat. Küzdesz a gyakorlatokkal, de hétről hétre egyre jobban megy. Már nem kínszenvedés, hanem öröm, szinte várod. Olyan izmaid keletkeznek, amikről síelős korodban sem tudtál. Egyre fittebb vagy. Két hónap elteltével már mehetsz túrázni. Karácsonyra új sífelszerelés vár a fa alatt.

És imádod az új állapotot! Felszabadulsz, semmi fájdalmad nincs, újra öröm a járás, a sport!

A hintaszékben ücsörgős, rejtvényfejtős éned képe odébb kúszik húsz évvel, mert te ismét az a fitt, középkorú ember vagy, akinek évekkel ezelőtt gondoltad magad. Csodás ez az érzés! És nem győzöl eléggé hálás lenni magadnak, hogy belevágtál, igaz, hogy már nem igazán a te döntésed volt, és kicsit bánod is, hogy miért nem előbb. De végül jól van ez így.

KÖNYVAJÁNLÓ

Generációváltás a családi vállalkozásokban

„Ha ezzel a könyvvel a családi vállalkozások csupán pár tized százalékát megmentettük azzal, hogy az olvasottak alapján elindul a fejekben a vezérhangya, már sokat tettünk, sokat nyertünk.”

Schiller Márk
a Schiller Autó Család harmadik generációsa

generációváltás_könyv

Szóval mennyibe kerül???

Hát a generációváltás folyamata, ráfordítása, megtérülése is a fenti példához hasonló görbét ír le.

Egy generációváltás „csomag” teljesen egyedi, mert minden cég más és más, minden család más és más, minden élethelyzet más és más. Van ugyan az eszköztárunknak egy része, ami minden helyzetben használható, de a kiindulópont és az ügyfelek által megfogalmazott vágyak, célok és az ő tempójuk mind-mind egyedi. Ezért az ajánlatadási fázisban nem tudjuk megmondani nektek, hogy mennyibe fog kerülni a teljes folyamat.

Tapasztalataink szerint azonban íme mégis egy ökölszabály: egy ilyen folyamat általában a cég éves nettó árbevételének 1-4%-a.

És hogy mit kaptok ezért? Nézzük meg két példán keresztül: FELTÖLTÉS ALATT!