Mi a generációváltás?

A folyamatot, amikor egy vállalkozás alapítója nyugdíjba vonul és átadja a stafétabotot az utódjának generációváltásnak hívjuk. A rendszerváltás környékén alapított vállalkozások nagy részének életkora most ér ebbe szakaszba, így hazánkban jelenleg cégek egész serege érintett ebben a folyamatban.

Általánosságban elmondható, hogy ezen családi vállalkozások jelenlegi élethelyzete az alábbi négy csoport valamelyikébe tartozik. Mindegyik esetben nélkülözhetetlen a szervezetfejlesztési folyamat, azonban mindegyik helyzetben más-más a folyamat célja:

.

Átadom, azaz generációváltás

Eljött az idő? Megérett a cég a generációváltásra? Eleget dolgozott és szeretné még élvezni nyugdíjas éveit?

Krízishelyzet? Egészségügyi okokból váratlanul át kell adnia a cégét a családból valakinek? Váratlanul jön a generációváltás?

Személyes vágy? Kora és/vagy egészségi állapota nem indokolja, de szeretne kiszállni a cégéből és átadni azt családon belül, mert hobbijának, vagy egy új üzleti lehetőségnek szentelné az idejét?

Generációváltás - Átadom

„Évek óta zajlik nálunk a generációváltás, aminek még nem látom a végét. Ráadásul egyre több a nyomasztó konfliktus a családban.”

„Nehezen adom át a kormányt a gyerekeimnek, mert félek, hogy belebuknak a feladatba és tönkreteszik a családi vállalkozást.”

„Nálunk évekkel ezelőtt megtörtént a generációváltás, azóta látszólag én vezetem a családi céget. Mégis úgy érzem, nem kapok igazán bizalmat és szabad kezet, a háttérből még mindig a szüleim irányítanak.”

Fenti esetben célunk a zökkenőmentes generációváltás:

 • A családtagok egyéni jövőképét megismerve, segítjük őket megalkotni a mindenki számára egyaránt elfogadható vállalati jövőképet.
 • A közös jövőkép alapján együtt kialakítjuk a vállalati stratégiát.
 • Tisztázzuk az annak eléréséhez szükséges utat, mérőszámokat, szerepeket, időkapukat és szakmailag támogatjuk a generációváltás teljes folyamatát.

.

Átveszem a céget és én vezetem

Megtörtént a generációváltás, de a vállalkozás felőrölte, kiégett?

Nem szeretné eladni a cégét, de hajlandó lenne azon és saját magán dolgozni annak érdekében, hogy minimális személyes jelenléttel is eredményesen működjön a vállalkozása, hogy ki tudjon szállni a mindennapos mókuskerékből?

Elkötelezett saját fejlődése mellett, hogy jó szakemberből valódi vezetővé váljon?

Generációváltás - Átveszem

„Amióta megtörtént a generációváltás napi 10-12 órát dolgozom, de úgy tűnik, ez sem elég.”

„Amióta építem a vállalkozásom nem voltam egy hétnél hosszabb ideig szabadságon, miközben ráadásul a telefonomat sem tudom kikapcsolni.”

„Nem szeretném ugyanazt a taposómalmot, mint a szüleim. Szeretném élvezni a fiatal éveimet, miközben a családi vállalkozásunk is jól működik.”

„Örököltem egy vállalkozást, de nem értek a működtetéséhez.”

Ez esetben együttműködésünk célja, hogy a vállalkozása legyen Önért:

 • Megtanítjuk, hogyan dolgozhat a vállalkozásán ahelyett, hogy egész életében a vállalkozásában dolgozna.
 • Megtanítjuk, hogyan alakítson ki hatékony folyamatokat, az azokhoz szükséges felelősségi köröket, és kompetencia alapú pozíciókat ahelyett, hogy mindenről Ön dönt és mindent Ön irányít.
 • Megtanítjuk, hogyan alakítsa ki vállalata működését leíró legfontosabb mérőszámokat és azok rendszerét, hogy napi szinten tisztában legyen annak teljesítményével.

.

Kiadom a cégvezetést

Megtörtént a generációváltás, átvette a stafétát, de nem tudja, nem akarja vezetni a családi vállalkozást?

Hajlandó lenne azonban energiát fektetni a vállalat stratégiájának kialakításába, az átlátható folyamatok, rendszerek, mérőszámok kidolgozásába, amelyek alapján hatékonyabban lenne működtethető a cége?

Szívesen maradna tulajdonos, de alkalmazna egy cégvezetőt, aki az Ön által meghatározott stratégia és az abból lebontott mérőszámok mentén irányítja a vállalkozását?

Generációváltás - Kiadom

„Apám folyamatosan dolgozott, keveset volt jelen a család életében. Megtörtént a generációváltás, de én másképp tervezem, szeretném látni ahogy felnőnek a gyerekeim.”

„Nem szeretném ugyanazt a taposómalmot, mint a szüleim. Szeretném élvezni a fiatal éveimet, miközben a családi vállalkozásunk is jól működik.”

„Örököltem egy vállalkozást, de nem értek a működtetéséhez.”

Ez esetben együttműködésünk célja az önjáró vállalkozás kialakítása:

 • Megtanítjuk, hogyan foglalkozhat a vállalkozásával úgy, hogy amellett másról is szólhasson az élete.
 • Megtanítjuk, hogyan adja át a vállalatirányítás egyes elemeit, hozzon létre hatékony folyamatokat, az azokhoz szükséges felelősségi köröket, és kompetencia alapú pozíciókat annak érdekében, hogy a vezetés minden terhe ne egyedül az Ön vállát nyomja a jövőben.
 • Megtanítjuk, hogyan alakítsa ki azokat a mérőszámokat, és azok rendszerét, amin keresztül folyamatosan tudja ellenőrizni vállalata teljesítményét.
 • Segítünk megtalálni azt a cégvezetőt, aki az Ön által meghatározott stratégia alapján, konkrét mérőszámok mentén vezeti a vállalkozását.

.

Eladom a vállalkozást

Szeretne kiszállni a cégéből, de nincs utódja, ezért nem jöhet szóba a generációváltás? Van utódja, de ő nem alkalmas a vállalkozás vezetésére, vagy egyszerűen csak nem szeretné átvenni a vállalkozást?

Megörökölte szülei vállalkozását, de saját kialakult életébe nem fér bele annak működtetése? Nem ért a vállalkozásokhoz? Egyéb személyes okból nem is akarja átvenni a családi céget?

Meghozta a döntést? Szeretné a családi vállalkozást értékesíteni?

Generációváltás - Eladom

„Nincs, aki tovább vigye a cégem, nálunk nem opció a generációváltás. Eladnám, de kiderült, nélkülem jóval kevesebbet ér, mint amennyire én gondoltam.”

„Egyre inkább nehezemre esik reggelente felkelni, bejárni a saját cégembe. Elég volt, szeretnék kiszállni, új kihívásokat keresni.”

„Örököltem egy vállalkozást, amelyet szeretnék a szüleim életművéhez méltó áron eladni.”

Ez esetben együttműködésünk célja az értéknövelés:

 • Saját vagy az Ön által választott szakértő közreműködésével meghatározzuk vállalata jelenlegi értékét.
 • Közösen meghatározzuk az elérni kívánt reális értéket, azonosítjuk a fejlesztési pontokat, azok megvalósításához szükséges stratégiát.
 • Tisztázzuk a fejlesztési folyamat mérföldköveit, szerepeket, időkapukat és szakmailag támogatjuk az értéknövelési folyamatot.
 • A megnövelt értéken segítünk cége értékesítésében.
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel, és értesüljön elsőként új cikkeinkről,
eseményeinkről
Feliratkozom
Independence Day Sale

FLAT 30% OFF

Coupon Code - GET30
SHOP NOW
* Terms & Conditions Apply
close-link