Együttműködés

Időnk nagy részét családi vállalkozások alapítóival, utódaival, illetve az ő munkatársaikkal töltjük és velük közösen azon dolgozunk, hogy generációkon át megőrizzék családjuk munkájának gyümölcsét. Céljuk lehet akár a staféta konfliktusmentes átadása, akár önjáró vállalkozás kialakítása, akár annak méltó áron történő eladása.

Csapatunk tagjai évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a cégépítés minden egyes területével kapcsolatban (pl. stratégia, vezető- és folyamatfejlesztés, coaching, beszerzés, pénzügy, gyártás, automatizálás, logisztika, személyügy, marketing, értékesítés, jog, adóügyek), így nem csak beszélünk róla, de segítünk is megcsinálni.

Nemzetközi kutatások szerint a családi vállalkozások 80%-a nem éli túl a generációváltást.

Tapasztalatunk szerint a családi vállalkozások úgy juthatnak a túlélő 20%-ba, ha az utódlás
szervezeti, jogi és érzelmi dimenzióival egyaránt foglalkozunk.

1.) SZERVEZETI feladatok – ezek hiányában lehetetlen az üzletmenet sérülése nélkül elválasztani a céget és az alapítót, majd átadni azt az utód(ok)nak.

2.) JOGI és ADÓZÁSI kérdések tisztázása – hogy például egy hirtelen haláleset ne vigye csődbe egy élet munkáját, illetve a stafétaátadás során ne fizessetek vagyonokat az államnak, ha nem muszáj.

3.) ÉRZELMI elakadások megszüntetése – hogy az utódlás lelkileg megterhelő folyamata ne szakítsa szét a családokat, ne tegyen tönkre rokoni kapcsolatokat, és legyen végre béke a vasárnapi asztalnál.

Sikeres generációváltás 3 pillére

Mekkora cégméret felett érdemes együttműködésben gondolkodni?

Tapasztalatunk szerint 500 millió Ft árbevétel és 50 fős alkalmazotti létszám körül kezdődik az a cégméret, ahol már beszélhetünk szervezetről, vezetői szintekről, illetve a családtagok számára is már komoly tétje van a generációváltás sikerének.

Nem általános szabály, de sokszor látjuk, hogy minél nagyobb a torta, annál nagyobb a családon belüli feszültség, annál több a konfliktus. És annál nagyobb szükség van külső, objektív segítségre.

Ezekben a szervezetekben továbbá már van olyan szintű összetettség (sokszor káosz, rendszeres tűzoltás), aminek egyszerűsítésével akár hónapokon belül megtérül a közös munkánk, a folyamatba fektetett pénz, idő, energia.

LEGO® Serious Play® (LSP) módszer

LEGO Serious Play

Az LSP egy vezetett gondolkodási, kommunikációs és problémamegoldó technika. Együttműködéseink során akkor használjuk, ha a bejáratott módszerek, pl. megbeszélések, tervezési folyamatok, ötletelések korábban nem hoztak áttörő eredményt.

Fő hozadéka: a vágyakkal, célokkal, érzelmekkel tűzdelt családi, cégtulajdonosi rendszer vizuális megjelenítése. Egyéni és céges jövőkép pontosítása, ezzel kapcsolatos egyéni motivációk feltérképezése.

Ebben az ötperces videóban Wortmann Ádám az Onlinet Group Zrt. vezérigazgatója mesél legós tapasztalataikról:

  • Hogyan használta a három tulajdonos a LEGO® Serious Play® módszert a stratégiájuk megalkotásra, fejlesztésére?
  • Milyen előnyei vannak ennek a módszernek más, hagyományos eszközökkel szemben?
  • Kinek, milyen szervezeteknek, milyen problémák esetén ajánlják?

A mi vállalkozásunk ennél kisebb, milyen lehetőségeink vannak?

Cégmérettől függetlenül szívügyünknek tekintjük minden családi vállalkozás utódlását. A kisebb cégek számára, amelyek nem tudnak személyre szabott külső szakmai támogatást igénybe venni az alábbi lehetőségeink vannak. Hisszük, hogy ezek irányt mutathatnak, inspirációval szolgálhatnak a családi vállalkozás átörökítésének útján:

Cikkek – rövid esettanulmányokon és cikkeken keresztül megismerheted a generációváltás alapvető kihívásait, buktatóit, sikertényezőit. Ezek segítenek rálátni egy ilyen folyamatra és megnyugtatnak, hogy nem csak ti jártok ebben a cipőben…

Könyv – a Generációváltás a családi vállalkozásokban című könyvből közérthető módon, gyakorlati példákon és más cégek esetein keresztül ismerheted meg a sikeres generációváltás szervezetfejlesztési, jogi/adózási és érzelmi feladatait…

Workshopok – workshopjaink évtizedes tapasztalatainkra épülnek, ahol az elmélet mellett gyakorlati feladatokon, esettanulmányokon keresztül tanulhatsz. Mindeközben más vállalkozókkal is megismerkedhetsz, tapasztalatokat cserélhetsz…

Cikkek
Generációváltás könyv
Generációváltás workshopok

Csatlakozz te is, ha szeretnél első kézből értesülni új cikkeinkről, közelgő workshopjainkról és eseményeinkről!