Kellemes? karácsonyi ünnepek

Elvitte a postás az utolsó adag karácsonyi üdvözlőlapot, az asztalon sorakoznak a partnerektől kapott ajándékok. A céges karácsonyi vacsora is lezajlott, már csak a fűtést kell alapra állítani az irodában és az üzemben. Jöhet az év végi szabadság!

Sok családi vállalkozó számára ez vegyes érzelmekkel teli időszak. Mindenki elfáradt a munkában, jól esne a pihenés. Ugyanakkor a céges zajok elcsendesülésével felerősödnek a családon belüli konfliktusok, amelyeket a generációváltás folyamata hordoz.

Az utódlás kapcsán év közben felgyülemlett feszültség a karácsonyfa alatt sokszor csillagszóró módjára gyullad meg és hömpölyög végig az ünnepi asztalon, kiborítja a halászlevet, összezúzza a bejglit és egymásnak ugrasztja az apákat és gyerekeket, menyeket, vőket, anyóst.

A generációváltás tisztázatlan kérdéseit nem lehet a végtelenségig a szőnyeg alá söpörni

Ebben az időszakban a szokásosnál több időt tölt együtt a család. Elkerülhetetlenek a konfrontációk, amelyek elől nem lehet a sürgető céges ügyekre hivatkozva elmenekülni. Szembe kell velük nézni. Ezekben a vitákban kódolva van a sikertelenség, elvarratlanság, és marad a tehetetlenség érzése. Miközben pihennénk és erőt gyűjtenénk a következő évre, elszívja erőnket a sok-sok vita, a csalódottság.

Ha a generációváltás témája Önöknél is hasonló helyzeteket teremt, és szeretné elkerülni ezt a hangulatot következő karácsonykor, akkor várjuk jelentkezését az új évben, hogy ne az újévi malacon múljon a szerencséje….

Kívánunk addig is pihentető ünnepeket és reményt hozó új évet, új életet!