GENERÁCIÓVÁLTÁS A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOKBAN

FÉLNAPOS WORKSHOP

Hogyan adjam át az életművem úgy,
hogy az hosszú távon is életben maradjon?

Ki fogja átvenni?
Melyik utódom legyen a kiválasztott, ha több is van?
És mi van, ha nem kell neki(k)?

Hogyan kezeljük az utódlást úgy, hogy közben ne menjenek rá a családi kapcsolatok?

Generációváltás könyv

Mihez kezdjek, miután átadtam a stafétát? Hogyan tudom mindezt lelkileg feldolgozni?

És ha nincs utódom? El kellene adnom?
Miért nem adnak életem munkájáért közel sem annyit, mint amennyire gondoltam?

Hogyan tudom fenntartani és növelni cégünk sikerét, ha átvettem a stafétát?
Hogyan feleljek meg a szüleim és a testvéreim elvárásainak?

Melyik számunkra a legbiztonságosabb cégstruktúra?
Milyen adózási buktatói vannak az utódlásnak?

Akár felkészültetek rá, akár nem, egyszer minden családi vállalkozás életében kíméletlenül felszínre törnek a fenti kérdések.

Számtalan ilyen és ezekhez hasonló kérdés megválaszolásában segít a Generációváltás a családi vállalkozásokban című könyvünk, amely alapján az azt olvasók kérésére most FÉLNAPOS WORKSHOPOT szervezünk.

A workshopon megismerheted a könyv szerzőit, akik válaszolnak kérdéseitekre, valamint megosztják sokéves tapasztalatukat az utódlással kapcsolatos kihívásaitokkal, frusztrációitokkal kapcsolatban.

A workshop célja, hogy fórumot biztosítson a családi vállalkozások tulajdonosai számára arra, hogy a bemutatott eseteken keresztül tudatosan gondolkodjanak a generációváltásról, beszélgessenek hasonló helyzetben lévő vállalkozókkal, majd mindezt cselekvésbe ültessék át a saját cégükben.

Ez a workshop alapítóknak és utódoknak egyaránt szól, akik szeretnék tudatosan a kezükbe venni a gyeplőt és irányításuk alatt tartani a cég átadásának, átvételének vagy eladásának folyamatát. A workshop résztvevőiben az a közös, hogy ugyanabban az élethelyzetben vannak: generációváltásban.

Nemzetközi kutatások alapján a kis- és középvállalkozások
80%-a nem éli túl a generációváltást.

A kudarc egyik legfőbb oka a tudatos tervezés hiánya!

Ezt támasztja alá a Pannon Egyetemmel közösen végzett,
a könyv felvezető fejezetében részletezett országos kutatásunk is,
miszerint a kérdőívünket kitöltők 61%-ának NINCS SEMMILYEN TERVE az utódlást illetően.

Nektek van?

Milyen témákat dolgozunk fel a workshopon?

A Generációváltás a családi vállalkozásokban workshopon az utódlás tudatos tervezésének, a staféta sikeres átadásnak 3 kulcsfontosságú területét érintjük.

Tapasztalatunk szerint a családi vállalkozások úgy juthatnak a túlélő 20%-ba, ha az utódlás 1) szervezeti, 2) jogi és 3) érzelmi dimenzióival egyaránt foglalkozunk.

Sikeres generációváltás 3 pillére

1. SZERVEZETI feladatok – ezek hiányában lehetetlen az üzletmenet sérülése nélkül elválasztani a céget és az alapítót, majd átadni azt az utód(ok)nak

 • Miért elengedhetetlen a szervezeti kihívások rendbetétele egy generációváltás során?
 • Miért muszáj függetleníteni az alapítót a cég napi operatív működtetésétől úgy, hogy akár továbbra is tulajdonosi szerepben marad?
 • Miért fontos a stratégia, annak lebontása mérőszámokra és mérhető feladatokra?
 • Hogyan épül fel egy hatékony szervezet?
 • Miért fontosak a jól körülhatárolt és mérhető munkakörök? Hogyan támogatják ezek az elkötelezett munkatársak megtalálását a mai munkaerőpiaci környezetben?
 • Hogyan készülhetek fel a tulajdonosi szerepre, ha én nem akarom majd vezetni a családi céget?
 • Hogyan döntsem el, hogy külsős vagy belsős ügyvezető (családtag, munkatárs) vegye át a cég irányítását?

2. JOGI és ADÓZÁSI kérdések tisztázása – hogy egy hirtelen haláleset ne vigye csődbe egy élet munkáját, illetve a stafétaátadás során ne fizessetek vagyonokat az államnak, ha nem muszáj

 • Hogyan legyek igazságos szülő, ha utódaim eltérő mértékben járulnak hozzá a vállalkozás sikeréhez?
 • Melyik számunkra a legbiztonságosabb cégstruktúra?
 • Hogyan működik a bizalmi vagyonkezelés és mik lehetnek az előnyei?
 • Miért hasznos holdingcégben gondolkodni, hogyan építsem fel?
 • Milyen lehetőségei vannak a családon kívüli utódlásnak?
 • Hogyan működik a Management buy-out (MBO) és a külső befektető bevonásával történő adásvétel?
 • Milyen adózási buktatói vannak a generációváltásnak?

3. ÉRZELMI elakadások megszüntetése – hogy az utódlás ne szakítsa szét a családokat, ne tegyen tönkre rokoni kapcsolatokat, és legyen végre béke a vasárnapi asztalnál

 • Mi a családi vállalkozások résztvevőinek 7 különböző szerepe, ami megnehezíti a konfliktusmentes együttműködésüket?
 • Milyen félelmei, elakadásai lehetnek a generációváltás egyes szereplőinek?
 • Mit akarok én a saját életemmel, és hogyan mondjam el apámnak, ha nem egyeznek céljaim az övével?
 • Mit fogok majd azután csinálni, ha átadtam a céget?

„Kell nekem ez a workshop?”

Erre hadd válaszoljon a workshop gerincét képező könyv néhány olvasója:

„Egy jól szerkesztett, gyakorlatias példákon alapuló könyvet tart a kezében az olvasó, amely egyszerre ad biztatást és útmutatást az alapító és az utód generációk számára. A könyv olvasása közben látni fogjuk, milyen kihívásokat jelent a generációváltás még egy sikeres családi vállalkozás életében is. A könyv arra is ráirányítja a figyelmünket, hogy a felkészülést már az utód gyerekkorában el kell kezdeni, majd időben fel kell ismerni, hogy az utód szakmailag és emberileg felkészült-e a generációváltásra. Saját tapasztalataim alapján is felhívom a generációváltást elindító szeniorok figyelmét a türelem és a bölcsesség fontosságára. Hiszen nem szabad elfelejtenünk: a mi jelenlegi tudásunk is a múlt kudarcaiból és tapasztalataiból építkezik!

Bárány László
a Master Good csoport alapítója, tulajdonosa
a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület elnökségi tagja

Bárány Család

„Az egymással szabadon versenyző vállalkozások teremtették meg annak az európai civilizációnak az alapjait, amelynek mindig is a család volt a legkisebb, de a legfontosabb építőköve.
Család és vállalkozás – csupa pozitív fogalmak ma is.

Azonban azért, hogy megmaradjon minél több magyar családi cég, még nagyon sokat kell tenni. Alapítóknak, reménybeli utódoknak, tanácsadóknak és az egész „ökoszisztémának”. Ebben jelent egy apró, de fontos lépést ez a könyv.

Nyomárkay Kázmér
főszerkesztő
K&K a Kis és Középvállalkozások magazinja

Nyomárkay Kázmér

„A generációváltás egy rendkívül alulbecsült társadalmi és gazdasági probléma világszerte, ami alól Magyarország sem kivétel. Ez a folyamat nem attól működik, hogy kijelentjük: mától az utódunk az ügyvezető! Leszögezném, hogy az átörökítést erőltetni értelmetlen. A feleknek tenniük kell érte, nyíltan beszélniük kell róla – és tanulni, elmélyülni a témában. Mindehhez kiváló kezdet, akár vitaindító ez a könyv. Ha egy érdekelt kezébe kerül, és a családi vállalkozások csupán pár tized százalékát megmentettük azzal, hogy az olvasottak alapján elindul a fejekben a vezérhangya, már sokat tettünk, sokat nyertünk.”

Schiller Márk
schtratégiai és marketingigazgató
a Schiller Autó Család harmadik generációsa
a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület elnökségi tagja

Schiller Család

A Generációk Partnere csapatáról

2007 óta számos céggel dolgoztunk a generációváltás témájában – nagyságrendjük jelentősen eltér: árbevételük szerint 165 millió és 9,3 milliárd forint között, létszámukat tekintve 18 és 370 fő között húzódik a skála. Iparágak tekintetében is rendkívül színes a paletta: az orgonaépítő vállalkozástól kezdve a mezőgazdasági, állattenyésztői-tejipari cégcsoporton és az emelődaru-szerelő vállalaton keresztül egészen a vakcinatojás-termelő cégig terjed.

Az e cégeknél eltöltött munkás hónapok, évek alapján bátran elmondhatjuk, hogy az általunk vallott cégépítési, szervezetfejlesztési, vezetési és generációváltással kapcsolatos elvek iparágtól függetlenül működnek.

Ami azonban minden együttműködésünk során egyedi, az a vállalkozás mögött álló család – részletesebben szólva annak szereplői, kapcsolatuk minősége, személyiségük, motivációik, erősségeik és elakadásaik. A generációváltás sikere szempontjából kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy az ő személyes kihívásaik legalább annyi figyelmet kapjanak, mint a cégük, annak folyamatai és a váltás során felmerülő jogi és adózási kérdések.

A könyv szerzőiről, akik egyben a workshop előadói is lesznek

Molnár Szabolcs

Molnár Szabolcs
szervezetfejlesztő, ügyvezető

Hiszem, hogy egy családi vállalkozás számára nem lehet cél, hogy úgy működjön, mint egy multi. Azonban rengeteg hasznos elvet és módszert lehet tőlük tanulni, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy egy vállalkozás az alapító nélkül is megálljon a saját lábán, és ezáltal sikeresen átadhatóvá, eladhatóvá váljon. Mindezt ráadásul úgy, hogy megtartja családias jellegét.

Pálos Ildikó

Pálos Ildikó
szervezetfejlesztő, generációváltás-szakértő

Hiszem, hogy a generációváltásban nincsenek dobozos megoldások, és az a célravezető, ha ezen a hosszú és göröngyös úton minden család, minden vállalkozás megtalálja a saját ritmusát, a saját elképzeléseit. Ehhez pedig nem szégyen segítséget kérni. Ha ez a könyv valakinek akár csak egyetlen lépés megtételéhez inspirációt adott, már megérte megírni.

Dr. Csővári István

Dr. Csővári István
ügyvéd, adószakértő

Hiszem, hogy az általunk alkalmazott jogi megoldások a családi vállalkozások számára nem csupán rendkívül fontosak: sok esetben a túlélés zálogai, máskor növekedési korlátokat hárítanak el. Ezért is mondtam gondolkodás nélkül igent arra a felkérésre, hogy egy könyvben foglaljuk össze a generációváltás kihívásaival küzdő vállalkozók lehetőségeit.

Kinek szól ez a workshop?

Neked szól ez a workshop

…ha nem bízod a családi vállalkozásotok jövőjét a véletlenre

…ha fontos számodra a tudatos tervezés, a bukás kockázatának minimalizálása

…ha a békés családi viszonyok legalább annyira fontosak számodra, mint maga a vállalkozásotok

…ha szeretnéd csökkenteni az esélyét, hogy a stafétaátadás pénzügyi és családi krízissé fajuljon

Nem neked szól a workshop

…ha „ej, ráérünk arra még”

…ha szerinted az idő és az örököseid ezt majd úgyis megoldják

…ha szerinted mindez a könyvelőtök/ügyvédetek dolga, akinek elég tapasztalta van egy ilyen „egyszer az életben” eseménnyel kapcsolatban

…ha kevésbé foglalkoztat a gyermekeid, az unokáid, az alkalmazottaid és az évtizedes munkád jövője

Ügyfeleink mondták

„Először azt gondoltuk, az iparágunk miatt annyira speciálisak vagyunk, hogy nálunk a kívülről jövő okosságok nem fognak működni. Aztán persze nagyon is működtek!” – B. Attila

„Számomra nagyon pozitív volt a közös gondolkodás. Nem észt osztottatok, hanem közösen velünk együtt néztetek rá távolabbról az egész cégre. Olyan folyamatokra is ráláttam, amelyekről addig még ügyvezetőként sem volt képem.” – Á. Adrienn

„Ha valaki azt mondja nekem húsz évvel ezelőtt, hogy a sikeres cégvezetéshez érzelmekkel is kell foglalkozni, kinevetem. A mai nap után az összes vállalkozó ismerősömhöz egyesével odamennék és elmondanám nekik, hogy ez mennyire fontos.” – P. Ernő

„Nemcsak azért vagyunk felelősek, amit teszünk,
hanem azért is, amit nem teszünk meg.”

Lao-Ce

A vállalkozók többségéből azonban hiányzik a problématudat,
és vagy büszkeségből, vagy bizalmatlanságból NEM KÉR SEGÍTSÉGET.

Akik mégis, azok nagy része sajnos csak akkor keres fel bennünket,
amikor már megtörtént a baj
amikor már kevés idő maradt a tervezésre…
amikor azonnal cselekedni kell…

A jó hír az, hogy NEM VELETEK VAN A BAJ,
ilyen vagy olyan formában minden család hasonló kihívásokkal küzd.

Ráadásul a generációváltással kapcsolatban
már létezik hatékony szakértői támogatás: NEM VAGYTOK EGYEDÜL.

Ha még nincs részletes tervetek az utódlásra, és nem dolgoztok rendszeresen és tudatosan annak megvalósításán, akkor eljött az idő!

GYERE EL A WORKSHOPRA és tegyél egy kicsi, de fontos lépést a sikeres generációváltásotok érdekében!

Mert NEM CSAK a vagyon sorsa a tét!

Operatív információk

IDŐPONT2023. április
IDŐTARTAM14:00 – 18:00
HELYSZÍNHotel Anna Budapest
RÉSZVÉTELI DÍJ39.000 Ft + ÁFA
MINDEN TOVÁBBI CSALÁDTAG (-50%) 19.000 Ft + ÁFA
AZ ÁR TARTALMAZZAkávé, üdítő, teasütemény

Együttműködő partnereink

VOSZ, K&K Magazin, KAVOSZ, Pannon Egyetem
KAVOSZ

HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel, és értesüljön elsőként új cikkeinkről,
eseményeinkről
Feliratkozom
Independence Day Sale

FLAT 30% OFF

Coupon Code - GET30
SHOP NOW
* Terms & Conditions Apply
close-link