Generációváltás blog


Családi alkotmány, a mumus

Családi alkotmány, a mumus

Egyre több "csapból az folyik", hogy a hazai kkv-k generációváltási hulláma itt van a küszöbön. A rendszerváltás során alapított vállalkozások tulajdonosai ugyanis most lépnek tömegesen abba a korba, amikor is ideje lenne végre átadni valakinek a kilincset.

Szerencsés esetben van kinek, aki még ráadásul szeretné is tovább vinni a családi vállalkozást. A továbbiakban tételezzük fel ezt az áldásos helyzetet, habár tapasztalataink szerint az esetek többségében sajnos ez nem így van.

A fentiek tükrében teljesen érthető, hogy hazánkban nincs nagyszámú követendő minta a generációváltásra. Néhány vállalkozásnak már sikerült, ott már a második generáció faragja tovább az életművet. Hol van azonban mindez a nyugati országok tapasztalataihoz képest, ahol nem ritkák a több generáción átívelő, akár több száz éves vállalkozások? Az 1400 évig működő japán vállalkozás persze továbbra is extrém példa.


Ideje szembenézni a generációváltás 11 kényes kérdésével!

Ideje szembenézni a generációváltás 11 kényes kérdésével!

Van, aki azért keres meg minket, mert át akarja adni a cégét és van is kinek.

Van, aki azért keres meg minket, mert át akarja adni a cégét, de nincs kinek.

Van, aki azért keres meg minket, mert át szeretné venni a családi céget, de a szülei nem érzik, hogy fontos lenne mielőbb felkészülni erre a folyamatra.

Van, aki azért keres meg minket, mert el akarja adni a családi vállalkozást.

Fentiek közül bármi is a legyen a kiváltó ok, egy cég alapítója számára az alkalmas utód kiválasztása, kinevelése, a staféta átadása gyötrelmes út. Többségük nem is mer szembe nézni a feladattal – halogatja, amíg csak lehet.

Az alábbi alapvető kérdésekre azonban előbb vagy utóbb mindkét generációnak muszáj megtalálnia a választ:


Csontvázak és elefántok

LEGO SERIOUS PLAY, avagy párbeszéd egy képzeletbeli KKV konferencia kávészünetében....

Csontvázak és elefántok

"...a stratégiaalkotásról kérdezel? Hát, az elején ezt én sem hittem el. Először is megjelentek két akkora doboz legóval, amelyet gyerekkoromban karácsonyra kívántam magamnak. Volna, ha akkoriban lett volna legó. Jó, jó, tudom, hogy azt ígértem, hogy a stratégiázásról mesélek!

Szóval, nekem is elképzelhetetlen volt, hogy ősz fejjel ilyenbe belemegyek, mindig is mondtam, nem a legyek hordták össze a céget az elmúlt huszonhét évben, ha eddig elvoltunk ilyen stratégiás dolgok nélkül, ezután is elleszünk, de ezt csak péntekig gondoltam így, elképesztő, hogy mennyire vak voltam. Szóval jöttek a legós dobozokkal, ami teljesen más volt, mint amit az unokákkal szoktam játszani, a legjobbak a kis csontvázak voltak (erős is volt a kísértés, hogy viszek egyet Marcinak), de volt ott elefánt és cápa is.


"…vagy megbolondulok, vagy alkoholista leszek, vagy bedől a cég…"

vagy megbolondulok, vagy alkoholista leszek, vagy bedől a cég

Budavári Attila
tulajdonos
Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft.

Nálunk 2012-ben indult a folyamat. Akkor már húsz éve vezettem egy olyan céget, ami öt főről harmincötre fejlődött.

Előtte két szervezetfejlesztő céggel jutottunk zsákutcába. A második után a testvérem azt mondta: ide több szervezetfejlesztő be nem teszi a lábát!

Mindeközben éreztük, hogy egyre nehezebben éljük meg saját cégünk vezetését.


"Sajnos azonban a végeredmény nem az lett, amit szerettünk volna. Későn jött a szervezetfejlesztés!"

Sajnos azonban a végeredmény nem az lett, amit szerettünk volna. Későn jött a szervezetfejlesztés!

Árki Adrienn
ex-ügyvezető (ének-zene tanár)
Bükkösdi Ökopark

Én vagyok az az utód, aki a generációváltásból úgy jött ki jól, hogy végezhetem imádott ének-zene tanári hivatásom, miközben ezzel a döntésemmel szüleim is megbékéltek.

Ahhoz, hogy eddig eljussunk, a szervezetfejlesztésen keresztül vezetett az út.

Biztos mindenkinek vannak feltételezései arról, mit is jelent ez. Nekem is volt, de valójában nem tudtam volna megmondani, mire számíthatunk.


9 tabu és tévhit a generációváltással kapcsolatban, amiről muszáj beszélnünk

9 tabu és tévhit a generációváltással kapcsolatban, amiről muszáj beszélnünk

A generációváltás egy rendkívül kényes, érzelmekkel túlfűtött téma – óriásit téved, aki mást állít.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy rengeteg kimondott és kimondatlan kérdés van a téma kapcsán.

Kérdések, amiket nem akarunk feltenni, mert félünk a válaszoktól.

Most összegyűjtöttük a 9 legfontosabbat mind közül, amiken Önnek is érdemes elgondolkodnia, legyenek a válaszok bármennyire is kellemetlenek.


Generációváltás: az én cégem vajon túléli?

Generációváltás: az én cégem vajon túléli?

Hazánkban tömegesen a rendszerváltás után nyílt lehetőség saját vállalkozás alapítására, e vállalkozások serege most ér a generációváltás szakaszába. Érthető okokból a témával kapcsolatban nincs sok hazai tapasztalat, azonban egyes nemzetközi kutatások szerint a vállalkozások 80 százaléka ezt a változást nem éli túl. Ez nem csak a vállalkozások számára hatalmas kockázat, de a magyar gazdaság számára is vészjósló arány.


"Mint pillangó a bábjából, megszületett a szervezet ügyvezetője…"

A jelenlegi ORVIA Magyarország Kft. 2016-ban vágott bele a szervezetfejlesztésbe. Akkoriban még nem is ez volt a cég neve. Az átkeresztelést is a szervezetfejlesztési folyamat eredményeként döntöttük el és hajtottuk végre. Önazonosak lettünk ezzel a lépéssel. Megfogalmaztuk a jövőképünket és a küldetésünket, amik tökéletes iránymutatói a munkánknak.

Volt tehát 2016-ban egy lelkes szakemberekből álló csapat. Szervezetnek nem lehetett nevezni, mert a hierarchikus, átgondolt felépítés még hiányzott. De sok minden más is hiányzott. Pozíciók, feladatkörök, felelősségi körök, a működés rendje, az adminisztráció rendje, a vezetői kompetenciák. Volt ellenben összetartás, jó munkamorál, tenni akarás, szakmai ismeretek. Volt igény a javulásra, az áthatolhatatlan vadon helyett tervszerű utak kiépítésére, azok használatára.


Nyitott vagyok egy beszélgetésre

Kérem, vegyék fel velem a kapcsolatot, mert szeretném jobban megérteni, hogyan zajlik egy ilyen együttműködés!